Illustratie Biënnale 2018

Illustratie Biënnale 2018

De Illustratie Biënnale vierde dit jaar, op geheel eigen wijze, zijn 10 jarig bestaan en dus het 5e lustrum. Het tweejaarlijkse evenement vond plaats in de Toneelschuur en het thema was de kracht van illustratie. Die kracht werd meteen duidelijk door het feit dat de biënnale volledig uitverkocht was. Traditiegetrouw werd vanaf het balkonnetje in de foyer de biënnale geopend door de creative director Marlies Visser.

Marlies Visser opent de 10e Illustratie Biënnale

Illustratie Biënnale

Er was de gehele dag van alles te doen in de Toneelschuur. Het Grafisch Atelier Haarlemverzorgde een kraam waarin je je eigen shirts of tassen kon laten bedrukken door middel van zeefdruk. Iets verderop stond Jesse Strikwerda. Hij heeft zijn illustraties in ‘virtual reality’ verwerkt, die te bekijken was met een VR-bril. In zijn virtuele wereld liet hij zien hoe de mens tegenwoordig verslaafd is aan sociale media. De knipoog naar de technologie is ironisch te noemen, omdat de gebruiker zelf een VR-bril op heeft en besturing in zijn handen om de virtuele wereld van Jesse te betreden. 

Zeefdruk, Grafisch Atelier Haarlem
Jesse Strikwerda - Illustratie Biënnale 2018 -
Rechts: Jesse Strikwerda in de VR experience…

Blokken
De biënnale was verdeeld in drie blokken met elk drie lezingen van verschillende illustratoren. Het eerste blok ging van start met lezingen van Douwe Dijkstra, Gijs Frieling & Claudi de Cleen. Met een breed scala aan onderwerpen – van video animatie tot aan fotografisch opgebouwde beelden – was het een divers en interessant programma. Een leuke bijkomstigheid was dat Gijs Frieling al een speciale connectie heeft met Haarlem: hij heeft het kenmerkende mozaïekwerk vervaardigd voor de Kathedrale Basiliek Sint Bavo.

Jelle Elferink - Illustratie Biënnale 2018 - Illustratie Door: Gijs Kast  Thomas Pieterse - Illustratie Biënnale 2018 - Illustratie Door: Gijs Kast
Ter plekke gemaakte Illustraties door Gijs Kast

Live illustraties
Tussen de blokken door hoefden de bezoekers zich niet te vervelen. Zo was Gijs Kast live portretten aan het tekenen. In 10 minuten tijd maakte hij, in zijn eigen herkenbare stijl, een portret van een bezoeker. Daarnaast waren een drietal meiden van het feministisch kunstenaarscollectief Pisswife uit Amsterdam aanwezig. Bezoekers konden hun frustraties opschrijven en daar maakte het collectief ter plekke een passende illustratie bij.

 

Inspirerend

Verrassend en erg inspirerend was de lezing van Ludwig Volbeda, een illustrator met een zeer verfijnde illustratie techniek. Hij beschreef ontzettend mooi hoe zijn werken tot stand komen en hoe zijn ideeën daadwerkelijk uitgewerkt worden. Tijdens het laatste blok kwam Krista van der Niet aan bod. Ze maakt enorm typerend fotografisch (studio) werk, kenmerkend door haar perfectionisme en ambacht. Zij beschreef de esthetiek en de schoonheid van het illustreren. Na een fantastische en onwijs inspirerende dag kunnen we met zekerheid zeggen dat iedereen met grafische achtergrond of interesse er goed aan doet om over twee jaar weer de illustratie Biënnale te bezoeken!

Fotografie: Thomas Pieterse